Det är nu du gör det

Brukar nyårsafton komma plötsligt i ditt liv? Du vaknar tillfälligt ur en grå vintervardag, finner dig själv festklädd med ett glas bubbel och hittar snabbt på ett nyårslöfte medan fyrverkerierna färgar natthimlen. Några dagar senare är du tillbaka på jobbet, tillbaka... läs mer

Att bli ett med hästen är utgångsläget

Överallt i stallarna, tidningar och social media ser jag en röd tråd i människans sätt att tänka. Jag ser det i ordval, som att människan har problem med hästens beteenden, eller att människan vill bli ledare över hästen, eller att hästen är tung i handen, osv. Jag... läs mer

Våga vara modig

Är jag färdiglärd nu? – Nej Känner jag mig ens redo att börja? – Nej Kommer jag nånsin nå den punkten? – Nej Det är såhär det är, för alla. Det är aldrig rätt läge för någonting. För när du är framme vid den där dagen, då du känner dig redo och... läs mer

Foder: ta bort eller lägga till?

Efter att under en tid provat olika foder har jag själv kunnat konstatera vad som faktiskt fungerar för mig och mina hästar och vad som inte gör det. Det är så lätt att lita på produkttillverkarens uttalanden om att just deras produkt är bra till ditt eller datt, men... läs mer

Kunskap eller visdom?

”Om mina elever blir bättre än mig, då har jag lyckats med min lärar-roll.” Så uttrycker sig många, och jag håller med. Men vi behöver prata om det där ”bättre” – vilken måttstock går vi efter? Då och då ser jag ryttare som har lätt för... läs mer

Samhället där ingen mår bra

Jag har upptäckte ett intressant fenomen, som alltid har funnits men som blivit synligt på ett annat sätt i och med sociala medier: Den hårda attityden i ett samhälle där så många mår dåligt. Det yttrar sig i olika former av näthat, radikalism, intolerans, brist på... läs mer

Måste allting användas?

Jag vaknade tidigt i morse. Ljuset var mjukt och disigt, nattfrosten dröjde sig kvar. Fåglarna kvittrade och det var en sån där urmysig vårstämning. Inga mänskliga ljud förutom mina fotsteg, där jag och hunden gick och njöt av den skövlade skogen. Ja, precis, vad... läs mer

När ett sinne tas bort

Sedan jag skrev det förra inlägget har jag legat sjuk. Andra influensaomgången på en månad. Och precis som förra gången så tappade jag rösten. Ur ett kommunikationsperspektiv är det väldigt spännande att plötsligt vara utan en så vanlig kommunikationsväg. Jag får... läs mer

Det öppna samtalet

Det här inlägget är inte riktat till hästmänniskor utan till alla livsfilosofiska. Det finns ett samtal som aldrig tar slut och som inte rör sig mellan ett begränsat antal individer i ett slutet sällskap. Det är ett konstant informationsflöde om en kollektiv längtan.... läs mer

Är du också en sån som inte har alla svar?

Idag funderar jag på trygghet och vad som får oss att känna oss säkra i en situation, ett system eller under en inlärning. Många gånger är det ovissheten som skrämmer människan och lösningen på det blir att vilja förinta ovissheten, att göra allting kontrollerat och... läs mer

Att kommunicera är att läka varandra

Människor informerar och informerar, men de vet ingenting. De känner ingenting. De tror att de kommunicerar när de pratar och att de inte kommunicerar när de är tysta. Gång på gång fördummas djur med ett ”Tänk om de kunde prata / Tänk om de kunde berätta vad som... läs mer